Ajankohtaista » Kouvolan Matkatoimisto


Matkailijoille afrikkalaisesta sikarutosta

2.10.2018


Useissa Suomen naapurimaissa ja monissa Euroopan maissa esiintyy afrikkalaista sikaruttoa. Ulkomailta tulevilla matkustajilla on tärkeä rooli afrikkalaisen sikaruton ja muiden vastaavien eläintautien pitämisessä poissa Suomesta, koska virukset voivat levitä elintarvikkeiden, tavaroiden ja ihmisten mukana.

Afrikkalainen sikarutto (ASF) on sikojen, villisikojen, sekä mini- ja mikrosikojen helposti leviävä, tappava verenvuotokuumetauti. Tauti ei tartu ihmisiin. Useissa Suomen naapurimaissa ja monissa Euroopan maissa esiintyy afrikkalaista sikaruttoa. Afrikkalaista sikaruttoa ei ole koskaan tavattu Suomessa.

Afrikkalainen sikarutto leviää mm. sikojen ja villisikojen, raakojen ja riittämättömästi kuumennettujen lihatuotteiden ja ASF-viruksella saastuneiden tavaroiden välityksellä.  Tautia aiheuttava virus säilyy hyvin ympäristössä ja leviää siksi tehokkaasti. Afrikkalaiseen sikaruttoon ei ole olemassa rokotetta eikä hoitokeinoa. Taudin hävittämiseksi sairastuneen tilan kaikki siat joudutaan lopettamaan. Tauti on suuri taloudellinen uhka Suomen sikataloudelle ja lihateollisuudelle.

Ulkomailta tulevilla matkustajilla on tärkeä rooli afrikkalaisen sikaruton ja muiden vastaavien eläintautien pitämisessä poissa Suomesta, koska virukset voivat levitä elintarvikkeiden, tavaroiden ja ihmisten mukana.

Tutustu tästä esitteeseen elintarvikkeiden yksityisen tuonnin rajoituksista!

Lue lisää afrikkalaisesta sikarutosta Eviran Internet-sivuilta!

Lähde: Evira


© 2024 | Kouvolan Matkatoimisto Oy