Matkakertomukset » Kouvolan Matkatoimisto


Makedonia

Skopje, Ohrid ja Popova Kulan viinitila

Markus Lehtinen


Makedonia on mielenkiintoinen matkailumaa. Tällä upealla vuoristoisella maalla on tarjottavaa niin historian kuin luonnon ystävällekin. Hintataso on suomalaiselle edullinen.

Lennot

Makedonian pääkaupunkiin, Skopjeen, on Helsingistä hyvät lentoyhteydet Turkish Airlinesilla yhdellä vaihdolla Istanbulin kautta. Lentoaika vaihtoineen on lyhyimmillään noin 7 tuntia. Skopjen pieni lentokenttä sijaitsee noin 25 kilometrin päässä kaupungin keskustasta. Lentokentällä on muutamia kioskeja, kahviloita ja valuutanvaihtopisteitä.  

 

Skopje

Reilun 500 000 asukkaan Skopje on vanha, historiallinen kaupunki, jossa on paljon nähtävää. Vanhan rautatieaseman seinällä oleva kello näyttää aikaa 05.17, jolloin Skopjen suuri maanjäristys alkoi 26.7.1963. Maanjäristys tuhosi tuolloin suuren osan kaupungista. Myös rautatieasema tuhoutui osittain. Rakennuksessa toimii nykyisin Skopjen museo.

Äiti Teresa, alkuperäiseltä nimeltään Gonxha Agnes Bojaxhiu, syntyi Skopjessa 26.8.1910. Skopjen keskustassa sijaitseekin Äiti Teresan museo, Memorial House of Mother Teresa, jossa voi tutustua hänen elämäänsä.

Skopjen vanhassakaupungissa on lukuisia pieniä putiikkeja, joissa voi tehdä ostoksia: tarjolla on muun muassa käsitöitä, matkamuistoja ja kenkiä. Keskustan uudemmilta alueilta löytyvät suuremmat liikkeet.

Skopjessa on iloisesti vieri vieressä uutta ja vanhaa rakennusta. Useat julkiset rakennukset on hiljattain restauroitu ja kaupunkiin on rakennettu myös upo uusia siltoja osana Makedonian valtion rahoittamaa Skopje 2014 –projektia, jonka tarkoituksena on antaa Skopjelle uusi, klassismia huokuva ilme.

Jo kaupunkiin saapuessaan matkailija saattaa huomata korkealla vuoristossa seisovan ristin, varsinkin illalla, jolloin se on upeasti valaistu. Tämä 66 metriä korkea risti sijaitsee hieman kaupungin ulkopuolella Vodno-vuorella ja rakennettiin kristinuskon 2000-vuotisjuhlan kunniaksi. Ristin juurelle, 1068 metrin korkeuteen, pääsee köysiradalla, jolla matka kestää vajaan 10 minuuttia.

Skopjen majoitustarjonta on monipuolinen. Majapaikkoja löytyy monen tasoisia vaatimattomista hotelleista uuteen ja uljaaseen viiden tähden kylpylähotelliin.

 

Ohrid

Ohridin kaupunki sijaitsee samannimisen järven rannalla reilun 170 kilometrin ajomatkan päässä Skopjesta. Ohrid on idyllinen ja viihtyisä pieni kaupunki. Ohridissa viihtyisi varmasti vaikka pidemmänkin aikaa!

Kaupunki kuuluu myös Unescon maailmanperintökohteisiin. Kaupungissa onkin lukuisia kirkkoja. Lähellä keskustaa on esimerkiksi Sofian katedraali vuodelta 1037. Ylhäältä Samuelin linnoitukselta on upeat näköalat järvelle sekä kaupungin yli.

 

Popova Kulan viinitila

Paluumatkan Ohridista Skopjeen voi tehdä vaikkapa Bitolan kaupungin ja Makedonian viinialueen kautta.

Värikäs ja tunnelmaltaan keskieurooppalaishenkinen Bitola on vuorten ympäröimä kaupunki Pelagonian laaksossa. Bitolassa voi käydä tutustumassa esimerkiksi Turkin tasavallan perustajan Mustafa Kemal Atatürkin museoon tai muinaiseen hellenistisen kauden asutukseen, Heraclea Lyncestisiin.

Bitolasta on hyvä jatkaa matkaa esimerkiksi Makedonian viinialueelle. Vierailijoita ottaa vastaan esimerkiksi Popova Kulan viinitila Demir Kapijassa. Bitolasta tänne on matkaa noin 130 km, ja Skopjesta noin 110 km. Popova Kulan tila tuottaa viiniä 11 eri rypälelajikkeesta. Viinitilalla on myös myymälä, tilausravintola ja pieni hotelli. 


© 2024 | Kouvolan Matkatoimisto Oy